Umirovljeničke udruge podržale referendumsku inicijativu ’67 je previše’

Umirovljeničke udruge podržale referendumsku inicijativu ’67 je previše’

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) podržali su u utorak inicijativu za prikupljanje potpisa za raspisivanje referendum “67 je previše” kojim bi se dobna granica za umirovljenje vratila na 65 godina te spriječila linearna povećana penalizacija prijevremenih umirovljenika

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske smatraju da rad do 67. godine te veća penalizacija prijevremenog umirovljenja neće spasiti mirovinski sustav, te pozivaju sve građane, posebice umirovljenike, da daju potpis inicijativi “67 je previše”.

Kao razloge protiv rada do 67. godine, umirovljeničke udruge navode očekivano trajanje života u Hrvatskoj koje je, kako ističu, kraće za 2,8 godina u odnosu na EU, te trajanje života nakon 65. godine starosti koje je za 2,4 godine kraće u odnosu na EU. Osim toga, naglašavaju i da je očekivano trajanje zdravog života pri rođenju u Hrvatskoj 57,1 godina za muškarce i 58,7 godina za žene, dok je u EU to 63,5 godina za muškarce i 64,2 godine za žene.

Kao argument navode i da velika većina novih članica EU-a, kao i zapadnoeuropskih zemalja omogućuje umirovljenje prije 65. godine života, te primjer Poljske i Slovačke koje su zakonsku dob za umirovljenje smanjile na 65 godina.

“Besmislica je što ministar Marko Pavić pokušava zaustaviti referendum skupim TV oglasima, kao i lažnim tvrdnjama kako će mirovine pasti za 7 posto ukoliko se zakonski uvjet dobi za umirovljenje vrati na 65 godina. Na agitpropu i lažima se ne mogu graditi temelji socijalne i demokratske države”, navodi se u priopćenju udruga koje je potpisala predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Osim što podržavaju rad do 65. godine i blažu penalizaciju prijevremenih umirovljenika, umirovljeničke udruge također smatraju da bi uvjet radnog staža od 15 godina za odlazak u starosnu mirovinu trebalo povećati na 20 godina, uz uvođenje takozvane nacionalne mirovine za sve starije od 65 godina koji nisu ostvarili nikakvu mirovinu.

Izvor: HINA

Tags :