SSSS: „Puna podrška borbi za mirovinski sustav na koji se građani Hrvatske mogu osloniti“

SSSS: „Puna podrška borbi za mirovinski sustav na koji se građani Hrvatske mogu osloniti“

Najveća sindikalna središnjica Srbije – Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) – uputila je u srijedu, 17. travnja 2019., pismo podrške inicijativi 67 je previše.

U pismu kojega potpisuje predsjednik Ljubisav Orbović ističe se kako su dosadašnje reforme mirovinskih sustava u zemljama regije bile iznuđene i kako one nikako ne predstavljaju rezultat usklađene strategije razvoja toga područja. SSSS dalje tvrdi kako se reforme uglavnom provode bez socijalnoga dijaloga i bez stvarnoga sudjelovanja socijalnih partnera, te kako ne zadovoljavaju osnovni razlog promjena, a to je poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika, nego vode ugrožavanju ili smanjivanju prava i mogućnosti sadašnjih i budućih umirovljenika.

SSSS napominje kako vlade propisuju pogrešnu terapiju za navodnu „održivost mirovinskoga sustava i adekvatnost mirovina“: pooštravanje uvjeta za stjecanje prava na mirovinu i podizanje starosne granice na 67, te dodaje: „a kako je životni vijek na našim prostorima kraći u odnosu na prosjek u EU i kako nam sve više mladih u potrazi za boljim životom odlazi u svijet, pitamo se tko će mirovine i dočekati“.

SSSS daje punu podršku inicijativi, zahtjevima i planovima u borbi za „mirovinski sustav na koji se građani Hrvatske mogu osloniti“ te je uvjeren u uspjeh, kao što je to bio slučaj i s ranijim referendumskim inicijativama sindikata.

Tags :