SSSH, NHS i MHS raskinuli Sporazum o GSV-u i traže razrješenje dužnosti ministra Pavića

SSSH, NHS i MHS raskinuli Sporazum o GSV-u i traže razrješenje dužnosti ministra Pavića

SSSH, MHS I NHS raskinuli su 23. svibnja Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, te od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zatražili razrješenje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, a sve u interesu stvaranja uvjeta za iskreni, istinski, uvažavajući i ravnopravan socijalni dijalog Vlade i reprezentativnih predstavnika obaju socijalnih partnera (sindikalnih središnjica i HUP-a).

Pismo upućeno predsjedniku Vlade RH Andereju Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske!

Prije gotovo tri tjedna (7. svibnja 2019.) zatražili smo od ministra rada i mirovinskog sustava, gospodina Marka Pavića da zbog obmanjivanja javnosti  iznosom novca poreznih obveznika potrošenog na kampanju protiv naše referendumske inicijative “67 je previše”, podnese ostavku. To  se, naravno, nije dogodilo.

FINANCIRANJE (ANTI)KAMPANJE

Podsjećamo kako je na zahtjev Ustavnog suda RH Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (MRMS) dostavilo očitovanje (koje javnost nije vidjela), a  u kojemu, prema priopćenju Ustavnog suda (9. svibnja 2019.), MRMS govori o medijskoj kampanji planiranoj u tri faze:

  • prva faza – 17. listopada 2018. (naš prosvjed 20. listopada 2018.),
  • druga faza – nakon objave našeg referendumskog pitanja (objava 18. ožujka 2019.) i
  • treća faza – 26. travnja-10. svibnja 2019. (prikupljanje potpisa 27. travnja-11.svibnja 2019.).

Uzmu li se u obzir ovi naši navodi, teško je povjerovati kako je ministar rada 2018. planirao  tri faze medijske kampanje, od kojih je svaku  isplanirao za razdoblje naših akcija. Još je teže, praktično nemoguće povjerovati kako je ukupno  2018. i 2019. za kampanju utrošeno  3.772.997,26  kuna dok je samo iznos za prvu fazu bio 2.230.082,40 kuna s PDV-om (1.784.065,90 kuna bez PDV-a), prema odgovoru MRMS-a od 16. siječnja 2019. na zahtjev SSSH po ZPPI-u od 17. prosinca 2018.  Pozivajući se na ZPPI, Inicijativa “67 je previše” zatražila je  podatke i za 2019. a odgovor očekujemo sljedećeg tjedna.

Da je ministar rada potrošio toliko vremena i energije te pokazao razumijevanje i volju za uvažavanje argumenata i postizanje dogovora u dijalogu s nama pri kreiranju nove mirovinske reforme, imali bismo vjerojatno dobre zakone i najveću moguću potporu ne samo sindikata nego i javnosti u njihovoj provedbi.

NEUKLJUČIVANJE SINDIKALNIH SREDIŠNJICA

No, nakon uspješno provedene akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, ponovo se otvara niz pitanja vezanih uz nefunkcioniranje socijalnog dijaloga odnosno, da budemo precizniji, neuključivanje sindikalnih središnjica u dijalog od strane  ministra i Ministarstva, dok istovremeno djeluje kao „produžena ruka“ Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).  Podsjećamo samo na najvažnije:

  • Zakon o zaštiti na radu, i još nekoliko propisa, mijenjan je na način da je glavni „reformator“ bio MINGO prema Akcijskom planu rasterećenja gospodarstva (uključen HUP ali ne i sindikalne središnjice);
  • Horizontalno usklađivanje zakona, uključivanje socijalnih partnera u nadzor nad dodjelom radnih dozvola, nadzor nad isplatom plaća u skladu s proširenim kolektivnim ugovorima … bili su uvjetom davanja suglasnosti za izmjenu Odluke o kvoti za strane radnike u djelatnosti graditeljstva , a na što se ministar obvezao ali nikada nije ništa napravio;
  • Socijalni dijalog vezan uz mirovinsku reformu izostajao je još od 2017. Bili bismo sretniji da smo na toj reformi radili za stolom, a ne na ulici, no ministar i njegovi suradnici su se prema nama odnosili kao prema publici kojoj su, dvaput uspješno i jednom u pokušaju, prikazivali Power Point prezentacije!
  • Pokretanje procesa izmjene Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata (e-savjetovanje) u dijelu koji se odnosi na reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje, bez prethodnog savjetovanja sa sindikalnim središnjicama,
  • U višegodišnji Projekt „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, koji za „cilj ima snažnije povezati tržište rada i sustav obrazovanja“ kroz utvrđivanje 200 novih standarda zanimanja, MRMS je uključio HUP, obje komore (koje nemaju status socijalnog partnera) i jednu udrugu HR-ovaca, ali ne i zainteresirane reprezentativne sindikalne središnjice, iako smo prema Zakonu o HKO-u uključeni u tijela provedbe HKO-a!
  • Trivijalni i tehnički problem zastupljenosti Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u pregovorima za plaću nije u stanju riješiti punih 6 mjeseci, pa primjerice niti dogovor o osnovici između Vlade i sindikata javnih službi nije zbog te činjenice potpisan kao Sporazum.

Niti jedan od kapitalnih i ozbiljnih poslova koji je pred socijalnim partnerima nije smisleno niti započinjati u  okolnostima u koje nas je svojom neučinkovitošću, neiskrenošću i nerazumijevanjem materije za koju je zadužen doveo ministar Pavić. Povjerenje je potpuno razbijeno i rad u dobroj vjeri ne postoji, što oduzima smislenost zajedničkim angažmanima.

RASKIDANJE SPORAZUMA  ZBOG NEUVAŽAVANJA I NEPOSTUPANJA PREMA NOVOJ REPREZENTATIVNOSTI SINDIKALNIH SREDIŠNJICA

Rješenje o  novoj reprezentativnosti izdano je 7. lipnja 2018. prema kojem su reprezentativne tri, a ne više četiri sindikalne središnjice. MRMS po tome nije ništa poduzeo iako je još  19. veljače 2018. znao kako Hrvatska udruga radničkih sindikata  više neće biti reprezentativna jer do toga dana nije niti predala zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti. Nakon gotovo dva mjeseca nečinjenja po rješenju, SSSH i NHS su se pisano očitovali kako se neće odazivati pozivima za sjednice GSV-a dok se ne izmijeni Sporazum o osnivanju GSV-a i drugi relevantni dokumenti koji će uvažavati novu reprezentativnost. Prijedlog novog Sporazuma dovršen je uoči eskalacije konflikta s ministrom o mirovinskoj reformi zbog čega ga sindikalne središnjice nisu mogle potpisati.

No, zbog sustavnog neuključivanja sindikalnih središnjica u oblikovanje javnih politika iz njegova resora (što nas je i prisililo prikupljati  potpise potpore građana za raspisivanje referenduma za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju) te zbog svih manipulacija i laži tijekom te akcije, ministar Pavić  ne uživa povjerenje nas i naših članova te  Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata s današnjim danom raskidaju Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalno vijeće (od 5. srpnja 2013.)

Od Vas, predsjedniče Vlade RH, očekujemo da, ako ste, bar malo od onoga što javno zagovarate, opredijeljeni za socijalni dijalog, ovu činjenicu uvažite i  ministra rada i mirovinskog sustava, gospodina Marka Pavića, razriješite dužnosti, a sve u interesu stvaranja uvjeta za iskreni, istinski, uvažavajući i ravnopravan socijalni dijalog Vaše vlade i  reprezentativnih predstavnika obaju socijalnih partnera (sindikalnih središnjica i HUP-a).

 

S poštovanjem,

Mladen Novosel, SSSH, predsjednik

Krešimir Sever, NHS, predsjednik

Vilim Ribić, MHS, predsjednik