Sretan vam Praznik rada do 65 godina – izborimo se za to!

Sretan vam Praznik rada do 65 godina – izborimo se za to!

Zagreb, 1. svibnja 2019. – Umjesto tradicionalne čestitke sindikalnih središnjica, ovogodišnju čestitku povodom Međunarodnog praznika rada potpisuje Inicijativa “67 je previše”. U nastavku slijedi integralni tekst čestitke.

“Drage radnice i radnici, ovogodišnji Međunarodni praznik rada slavimo u ozračju mirovinske reforme koja je stupila na snagu početkom godine, a kojom su dramatično pogođene sve sadašnje radnice i radnici, naša djeca, unuci i praunuci. Pozivamo vas da nam se pridružite i da 1. svibnja masovno potpišete za referendum kojim ćemo izmijeniti uvjete odlaska u mirovinu. 

Svake godine ovaj dan obilježavamo u spomen na krvoproliće u Chicagu 1886. godine, ali i na sve druge radničke žrtve nakon toga, u borbi za dostojanstvene radne i životne uvjete. Od 1890. Praznik rada se slavi i u Hrvatskoj, kada su zagrebački radnici održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred tisuću radnika isticali: ‘Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi’.

Danas, 129. godina kasnije, prisiljeni smo opet pred radnicama i radnicima, pred cjelokupnim hrvatskim narodom, poručiti vlastima i kapitalu da smo mi ljudi i da hoćemo živjeti kao ljudi. Mi nismo ni robovi ni roboti. Ne pristajemo na rad do 67. godine jer nisu ispunjene osnovne pretpostavke daljnjeg podizanja dobi za mirovinu: živimo 3 godine kraće od prosjeka Europske unije, živimo samo pet godina u zdravlju nakon 65. godine – što je dvostruko kraće od prosjeka EU-a i trostruko kraće od sjevernih europskih zemalja. Ne pristajemo na ovako veliku penalizaciju prijevremenih mirovina jer većinu radnika u Hrvatskoj poslodavci prisiljavaju na prijevremeno umirovljenje, a država ih onda dodatno snažno kažnjava. Velika većina novih članica Europske unije ima rad do 65, a mnoge od njih i do niže dobi, dok su dob umirovljenja na 67 digle samo neke razvijene članice EU-a, i to ovisno o produljenju životnog vijeka i o stanju na tržištu rada. Ne želimo i nećemo biti miševi za vladine eksperimente!

Recimo i kako radnicima ništa nije poklonjeno, za sve smo se morali izboriti sami. I ništa nije izboreno zauvijek te stalno moramo braniti radnička i sindikalna prava!

Stoga pozivamo sve radnike, umirovljenike, studente i učenike da se pridruže desecima tisuća građanki i građana koji su već dali potpis za raspisivanje referenduma za promjenu uvjeta za mirovinu.”

Potpisna mjesta koja ćsmo posebno osigurali za potpise na Praznik rada možete provjeriti na ovoj poveznici.

Organizacijski odbor inicijative “67 je previše”

Tags :