Slovenska podrška inicijativi: “I mi smo uspjeli, uspjet ćete i vi!”

Slovenska podrška inicijativi: “I mi smo uspjeli, uspjet ćete i vi!”

Samobor, 29. travnja 2019. – Podršku inicijativi 67 je previše i potporu hrvatskim sindikalnim kolegama u borbi protiv rada do 67. godine izrazili su predstavnici Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS), koji su se u ponedjeljak, 29. travnja u središtu Samobora sastali s kolegama iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kod štanda za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Inicijative 67 je previše u Samoboru.

Slovenska sindikalna središnjica ZSSS je 2011. godine referendumom spriječila izmjene mirovinskoga zakonodavstva na štetu radnika i radnica, umirovljenika i umirovljenica. Tada je čak 75 posto onih koji su izašli na referendum glasovalo protiv zakona, što je ubrzo dovelo do toga da je Vlada izgubila mandat. ZSSS podržava napore tri hrvatske sindikalne središnjice u sprečavanju štetnih i nepravednih posljedica po hrvatske radnike i radnice, te se pridružio pozivu hrvatskim građanima da daju svoj potpis za raspisivanje referenduma i promjenu uvjeta za mirovinu.

Prilikom susreta, predsjednici SSSH i ZSSS-a Mladen Novosel i Lidija Jerkič potpisali su Zajedničku izjavu „67 je previše!“, u kojoj su poručili donositeljima odlukakako se pri svakoj promjeni sustava mirovinskoga i invalidskoga osiguranja mora uvažavati društveno-ekonomski razvoj i novi trendovi na tržištu rada, kojima svjedočimo i kojima ćemo tek svjedočiti u budućnosti (uvođenje novih tehnologija, digitalizacija, itd.) te osigurati odgovarajuću razinu socijalne sigurnosti sadašnjim i budućim generacijama umirovljenika. S toga stajališta, promjene mirovinskoga sustava moraju se provoditi uz prethodno ili istodobno uvođenje odgovarajućih mjera na tržištu rada, na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i na području obrazovanja, te mjera za povećanje produktivnosti, koje će također osigurati socijalnu i ekonomsku sigurnost i zdravlje na radu svima.

Lidija Jerkič

Kada saborski zastupnici ne čuju da je reformama potrebno pristupiti drukčije, da je za duži rad potrebno urediti uvjete rada, sigurnost i zdravlje na radnom mjestu, tada je ispravno da sindikati pokažu da su se sposobni organizirati i izboriti izostanak krajnosti u mirovinskom sustavu, poručila je predsjednica ZSSS-a Lidija Jerkić.

Demokracija je pravo građana da i oni odlučuju o svojoj sudbini, a ne samo da biraju one koji žele odlučivati o njihovoj sudbini. Oni koje su odabrali hrvatski građani žele da hrvatski radnici idu u starosnu mirovinu 2033. godine sa 67 godina starosti, što je danas nemoguće, a bit će nemoguće i 2033. Žele da radnici u prijevremenu mirovinu idu umjesto sa 60 sa 62 godine te da mirovine za 18% budu manje onima koji idu u prijevremenu mirovinu. Mi želimo te uvjete promijeniti i zahvaljujemo kolegama iz Slovenije koji su nam došli dati podršku i vjerujemo da će hrvatski građani učiniti isto što i građani Slovenije te da će nam dati dovoljan broj potpisa i da će izaći na referendum i da će glasovati protiv ovakvih mirovinskih zakona, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Predstavnici dviju sindikalnih središnjica susreli su se na tragu dugogodišnje suradnje, te u sklopu tradicionalnih susreta „Sindikati bez granica“, koji se  održavaju od 2007. godine, uoči Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Tags :