Slavonski Brod: predstavnici inicijative 67 je previše s povjerenicima i aktivistima dogovorili aktivnosti za prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma

Slavonski Brod: predstavnici inicijative 67 je previše s povjerenicima i aktivistima dogovorili aktivnosti za prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma

Slavonski Brod, 20.3. – Skupom u Slavonskom brodu započelo je održavanje skupova sindikalnih povjerenika sindikata udruženih u SSSH, NHS I MHS, te aktivista u vezi prikupljanja potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

U prepunome Radničkome domu, povjerenici i aktivisti s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije informirani su o razlozima pokretanja inicijative prikupljanja potpisa, te su upoznati s tehničkim detaljima njezine provedbe.

“Želimo dokazati da se zakoni mogu mijenjati referendumom. Zakon o mirovinskom osiguranju je važan za nas, našu obitelj, našu budućnost”, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Inicijativa 67 je previše početkom tjedna objavila je referendumsko pitanje i datum prikupljanja potpisa (od 27.4. do 11.5. 2019.). U međuvremenu su podršku Inicijativi dale razne organizacije, političke stranke i mnogi građani, prepoznajući kako se u Hrvatskoj još nisu stvorili uvjeti za podizanje dobi umirovljenja na 67 godina. Hrvatski građani, naime, žive dvostruko kraće (oko 5 godina) u zdravlju nakon 65. godine od prosjeka Europske unije (oko 10 godina), općenito žive oko 3 godine kraće od europskog prosjeka te rade u težim uvjetima.

Nijedna od zemalja u okruženju nije podigla dob umirovljenja na 67 godina; od novih članica EU-a to su učinile samo Hrvatska i Bugarska; ni sve stare članice EU-a nisu podigle dob na 67 godina iako žive znatno duže, zdraviji su i imaju značajno bolje mirovine.

Eventualnim uspjehom referenduma smanjila bi se i penalizacija prijevremenih mirovina jer sadašnje rješenje smatramo duboko nepravednim prema radnicima, koji u Hrvatskoj većinom moraju prisilno ići u prijevremenu mirovinu. Također, ovim bi se referendumskim pitanjem vratio dugogodišnji osiguranik sa 60 godina starosti i 41 godinom staža za punu starosnu mirovinu bez penalizacije. Još jedan od naših  ciljeva je usporiti izjednačavanje žena s muškarcima vezano za dob odlaska u mirovinu što je Vlada ovim aktualnim zakonom ubrzala.

Sljedeći skup je 21. ožujka, u Bjelovaru, s početkom u 12 sati. Vidimo se.

Predstavnici Inicijative 67 je previše dali su i izjave lokalnim medijima:

Nismo zreli za podizanje radnog vijeka‘ – sbplus.hr