Sabor pozvao Vladu da provjeri potpise Inicijative “67 je previše”

Sabor pozvao Vladu da provjeri potpise Inicijative “67 je previše”

Zagreb, 12. srpnja 2019. – Posljednjega dana 12. sjednice, nakon kojeg slijedi ljetna stanka, Hrvatski sabor je pozvao Vladu RH da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma sindikalne inicijative „67 je previše“, te da izvješće o provedenoj provjeri dostavi Saboru.

Time je Hrvatski sabor prihvatio prijedlog Zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora. Sabor je, očekivano, odbio amandman MOST-a  kojim je predloženo da se provjera povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), te da DIP bude taj koji će izvijestiti Sabor jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, jer „Vlada ne može biti objektivna u provjeri potpisa protiv mirovine sa 67“.

Osim provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, Vlada je pozvana i da provjeri jesu li potpisi prikupljani sukladno odredbi članka 8.c Zakona o referendumu, tj. jesu li prikupljani na mjestima u skladu s odlukom predstavničkoga tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine).

SSSH