Radnička skupina EGSO-a: “Dobri uvjeti rada, dobre plaće i pristojne mirovine jedino su jamstvo”

Radnička skupina EGSO-a: “Dobri uvjeti rada, dobre plaće i pristojne mirovine jedino su jamstvo”

U petak, 12. travnja 2019. predsjednik Radničke skupine Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), Oliver Röpke, uputio je dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću izražavajući zabrinutost zbog „cjelovite mirovinske reforme“ i ubrzanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina te povećane penalizacije prijevremene mirovine.

Röpke izražava potporu Radničke skupine hrvatskim sindikatima u borbi protiv provedene mirovinske reforme te podršku zahtjevima hrvatskih radnika za povratkom dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za smanjenjem penalizacije prijevremene mirovine.

U dopisu Vladi RH osuđuje se izostanak uključivanja socijalnih partnera u pripremi reforme te izostanak istinske rasprave o sindikalnim zahtjevima.

Radnička skupina poziva Vladu RH da posluša glas radnika i građana ističući kako su dobri uvjeti rada za sve, dobre plaće i pristojne mirovine jedino jamstvo dobrih uvjeta života za sve u Europskoj uniji.

Röpke je uputio i poruku podrške inicijativi 67 je previše, ističući solidarnost Radničke skupine EGSO-a s hrvatskim sindikatima i randicima u borbi protiv socijalnog dampinga, nejednakosti i siromaštva.

Europski gospodarski i socijalni odbor savjetodavno je tijelo Europske unije koje čine predstavnici organizacija radnika i poslodavaca te drugih interesnih skupina. EGSO dostavlja mišljenja o europskim pitanjima Europskoj komisiji, Vijeću EU-a i Europskom parlamentu te tako djeluje kao most između institucija EU-a, koje donose odluke, i građana EU-a. EGSO ima 350 članova iz svih država članica EU-a, među kojima i 9 članova iz Hrvatske. Hrvatski članovi EGSO-a su Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata) te dvije članice Organizacijskog odbora inicijative 67 je previše: Anica Milićević Pezelj (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) i Marija Hanževački (Nezavisni hrvatski sindikati).