Političke stranke mogu podržati inicijativu 67 je previše, ali ne mogu prikupljati potpise niti se fotografirati na štandovima sa stranačkim obilježjima

Političke stranke mogu podržati inicijativu 67 je previše, ali ne mogu prikupljati potpise niti se fotografirati na štandovima sa stranačkim obilježjima

Priopćenje za javnost

Zagreb, 29.4.2019. – Već nakon prva dva dana prikupljanja potpisa inicijativa “67 je previše” izrazila je zadovoljstvo dinamikom prikupljanja potpisa te pozvala sve građanke i građane da u što većem broju dođu do štandova i potpišu za referendum o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju.

“Građani u velikom broju potpisuju za referendum, ali još nećemo izlaziti u javnost s brojem prikupljenih potpisa”, izjavila je nacionalna koordinatorica Inicijative Mirela Bojić. “I političke stranke prepoznaju važnost ove inicijative te su mahom podržali Inicijativu, ali neke stranke i čelnici očito nisu upoznati sa svim detaljima pa prelaze dozvoljene linije”.

Jutros je, naime, iz Živog Zida poslana obavijest medijima da će predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić i nositelj liste za europske izbore Tihomir Lukanić danas u 13 sati sudjelovati u skupljanju potpisa za referendumsku inicijativu “67 je previše”.

“To se neće dogoditi jer zakon brani političkim strankama prikupljanje potpisa za referendum”, izjavila je Bojić.

Krešimir Sever pojasnio je da su sindikalne središnjice prije početka kampanje obratile političkim strankama i udrugama civilnog društva s pozivom da njihovi aktivisti sudjeluju u prikupljanju potpisa. “Rekli smo čelnicima Živoga zida, kao i drugim strankama koje nas podržavaju, da njihovi simpatizeri mogu pomoći u prikupljanju potpisa, ali isključivo kao građani, a ne kao članovi stranaka”.

Sever naglašava da su se za dežurstva javili čak i članovi i simpatizeri vladajuće stranke koji misle da mirovinska reforma nije dobra za ovu državu. “Dakle, svi su dobrodošli, ali svi dolaze potpisati kao osobe, a na štandu se dežura bez stranačkih obilježja, čak i bez sindikalnih obilježja”.

Što se tiče najavljenog sastanka s čelnicima Živoga zida, Vilim Ribić u ime Inicijative objašnjava kako je došlo do nesporazuma. “Bili smo prihvatili poziv na sastanak, ali bez prisustva medija – jer smo otvoreni za razgovor sa svima. Nakon ovakve objave Živoga zida prisiljeni smo otkazati najavljeni susret”, rekao je Ribić.

Tags :