Podrška talijanskog CGIL-a #67jepreviše: Neoliberalne politike gurnule su ljude u siromaštvo!

Podrška talijanskog CGIL-a #67jepreviše: Neoliberalne politike gurnule su ljude u siromaštvo!

Talijanska opća konfederacija rada (CGIL) uputila je u srijedu, 10. travnja 2019., pismo potpore i solidarnosti inicijativi 67 je previše.

GIL u svom pismu upozorava kako su starenje stanovništva, klimatske promjene i digitalizacija ogroman izazov za tržište rada i sindikalni pokret kao takav. Međutim, mjere kojima su se vlade dosad služile kako bi odgovorile na taj izazov, kao što su strukturne reforme tržišta rada, prekomjerno podizanje dobi za umirovljenje, rezanje mirovina i druge politike inspirirane mjerama štednje i neoliberalnim pristupom, ne samo da nisu uspjele odgovoriti na taj problem, nego su i narušile sustav socijalne sigurnosti gurnuvši ljude u siromaštvo, marginalizaciju i u naručje nacionalističkim, populističkim i ekstremno-desnim pokretima.

Pojava je to koja u cijeloj Europi sve više zabrinjava i predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti europskog projekta, naročito u svjetlu nadolazećih europskih izbora.

CGIL stoga čvrsto podupire borbu hrvatskih sindikata za promjenom uvjeta za umirovljenje te potiče i hrvatske građane da daju svoju podršku referendumu. CGIL ističe kako je „demokracija na radnom mjestu, kao i u društvu ključni faktor u promoviranju mira i dobrobiti radnika i društva. Referendum je učinkovito sredstvo za promicanje uključivanja i sudjelovanja građana u ključnim pitanjima za budućnost naših zemalja i EU. Talijanska opća konfederacija rada zato izražava snažnu podršku inicijativi te će se založiti za njezin uspjeh i u borbi protiv ove nepravedne mirovinske reforme“.

CGIL je najveća i najstarija talijanska sindikalna središnjica, koja okuplja 5,5 milijuna članova radnika, umirovljenika, nezaposlenih i mladih koji stupaju na tržište rada, organiziranih u 12 sektorskih sindikata u privatnom i javnom sektoru diljem Italije.


CGIL je i sam 2015. godine pokrenuo prikupljanje više od 3 milijuna potpisa za podršku „Općoj deklaraciji radničkih prava“, prijedlogu sveobuhvatne reforme talijanskoga tržišta rada, kao i tri referendumske inicijative za izmjenu regresivnih odredba u radnom zakonodavstvu. Navedene akcije pokazale su se kao uspješan primjer mobiliziranja radnika i građana za njihovo uključivanje u proces donošenja odluka i za postizanje željenih izmjena zakona.

Izvornu objavu CGIL-a preuzmite na sljedećoj poveznici:

Tags :