Podolnjak traži da Vlada prekine protureferendumsku kampanju

Podolnjak traži da Vlada prekine protureferendumsku kampanju

Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak zatražio je u četvrtak od Vlade da prestane zastrašivati građane i prekine protureferendumsku kampanju, koju financira javnim novcem, kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne inicijative “67 je previše”.

Ne prestane li Vlada s tom agresivnom medijskom kampanjom, naglasio je, Ustavni bi je sud trebao upozoriti da je njena protureferendumska kampanja i korištenje proračunskih sredstava u tu svrhu nedopustivo i neprimjereno, jer je riječ o sredstvima koja uplaćuju svi građani, a financiranje protureferendumske kampanje nije regulirano novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, što Vladu stavlja u privilegirani položaj.

“Ovih dana svjedočimo da Vlada provodi izrazitu protureferendumsku kampanju u mnogim medijima, putem televizijskih spotova ili promotivnih objava u tisku, uvjeravajući građane u ‘štetnost’ sindikalne referendumske inicijative. Građane se zastrašuje pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referendum, a pritom Vlada troši proračunska sredstva koja su u proračun uplaćivali svi građani”, naglasio je Podolnjak na konferenciji za novinare u Saboru.

“Sindikati imaju ograničenja u prikupljanju donacija, kao i sve građanske inicijative koje ne mogu dobivati sredstva od državnih tijela, javnih poduzeća i lokalnih samouprava. Ako se one ne mogu financirati iz javnih sredstava, kako državna tijela mogu financirati protureferendumsku kampanju iz proračuna”, zapitao je Podolnjak.

Takvo proračunsko financiranje protureferendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno Kodeksu dobre prakse na području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, po kojem treba zabraniti da vlasti koriste javna sredstava u promidžbene svrhe, istaknuo je.

Nedavnom rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe predlažu se dopune Kodeksa tako da se zabrani vlastima da koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava, kaže Podolnjak.

Podsjetio je na slučaj iz Slovenij, gdje je Ustavni sud lani ocijenio neprihvatljivim da slovenska Vlada koristi proračunska sredstva u kampanji protiv jedne referendumske inicijative jer je to moglo utjecati na rezultat referenduma pa su rezultati referenduma poništeni, a referendum ponovljen.

Izvor: HINA

Tags :