Održivost mirovinskog sustava moguće je osigurati isključivo povećanjem stope zaposlenosti

Održivost mirovinskog sustava moguće je osigurati isključivo povećanjem stope zaposlenosti

Split, 26. ožujka 2019. – U sklopu organizacijskih priprema za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, od 27. travnja do 11. svibnja, Inicijativa 67 je previše organizirala je i u Splitu skup sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije na kojemu su prisutnima pojasnili referendumsko pitanje, te ih informirali o razlozima pokretanja akcije i tehničkim detaljima.

Motivacije i solidarnosti im ne nedostaje, a složni su kako rad do 67. godine nije realan, te je akcija prikupljanja potpisa nužna, a za njezinu uspješnost ključna je aktivacija sindikalnih povjerenika i njihov rad na terenu.

Kako se moglo čuti tijekom rasprave, problematični su uvjeti rada, te postojanje ogromnih razlika pojedinih radnih mjesta. Umjesto promjena u starosnim uvjetima potrebno je osigurati uvjete za ostanak starijih radnika u svijetu rada, tj. radnika između 50 i 65 godina života. To uključuje prilagodbu radnih mjesta starijim radnicima, suzbijanje diskriminacije starijih radnika na tržištu rada, te reformu sustava obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

Raspravljajući o trenutnom odnosu radnika i umirovljenika – 1:1, napomenuto je kako nema mirovinske reforme koja to može promijeniti. Održivost mirovinskog sustava, kao i adekvatnu razinu mirovina, moguće je osigurati isključivo povećanjem stope zaposlenosti, vodeći, pritom, računa o kvaliteti radnih mjesta.

Nastavno, osvrćući se na medijske nastupe resornog ministra Marka Pavića i najnoviji spot Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji se vrti na televiziji, a u kojima se tvrdi kako „neće svi raditi do 67. godine nego samo oni koji neće skupiti 41 godinu staža“, predsjednik SSSH Mladen Novosel konstatirao je kako velika većina radnika neće skupiti toliko staža, jer je to nemoguće. Gotovo svatko tko u današnje vrijeme ulazi u svijet rada radi u prekarnim, nesigurnim oblicima rada, bez kontinuiteta, i neće skupiti 41 godinu staža, te će morati raditi do 67. godine života, a to, opet, neće moći, jer brojna poduzeća  provode sustavnu politiku smanjivanja ili čak pomlađivanja radne snage, rekao je.

Predstavnici Inicijative dali su izjave lokalnim medijima, a predsjednik SSSH Mladen Novosel, glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić i Jelka Kljaković Gašpić iz Regionalnog ureda NHS-a u Splitu gostovali su i na TV Jadranu – emisiju „Poteštat“ možete pogledati u nedjelju, 31. ožujka, u 21 sat.

Preneseno s www.sssh.hr