Održan skup u Zadru!

Održan skup u Zadru!

Zadar, 11. travnja 2019. – Nakon Slavonskog Broda, Bjelovara, Varaždina, Splita, Osijeka, Rijeke, Siska, Pule i Karlovca, regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista u vezi organizacijskih priprema za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama uvjeta za mirovinu održan je i u Zadru. Preostaje još skup u Zagrebu, u utorak, 16. travnja.

Pripreme su to za provođenje referendumske Inicijative 67 je previše kojom traže:

– stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65, a ne 67, stjecanje prava na prijevremenu mirovinu s 60 godina, odnosno poništenje podizanja uvjeta na 62 godine,

– stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika s 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućavanje podizanja uvjeta dobi na 61 godinu starosti,

– smanjenje postotka trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih starosnih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, te

– produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu u prijevremenu starosnu mirovinu.

I dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava plaća skupe spotove, koji se vrte u udarnim televizijskim terminima, kako bi hrvatske građane uvjerilo u bajke o idealnim radnim uvjetima i stanju na tržištu rada, Inicijativa u izravnoj komunikaciji iznosi činjenice koje pobijaju tu bajku. Činjenice koje vladajući nisu htjeli čuti prije donošenja izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile na snagu s prvim danom 2019. godine.

„Sve zemlje u okruženju imaju pravilo o 67 godina.“- KRIVO!

Trendovi na tržištu rada usporedivih zemalja EU-a upravo su obratni: Poljska, Češka i Slovačka odustale su od povišenja dobi umirovljenja na 67 godina, pa sada osam od deset novih članica ima dob umirovljenja nižu od 65 godina. Samo su dvije najsiromašnije zemlje Europske unije – Bugarska i Hrvatska – povisile dob na 67.

Isto tako, svaki peti umirovljenik u Hrvatskoj odlazi u mirovinu zbog lošeg zdravstvenog stanja, a tek jedan od 100 hrvatskih umirovljenika odlazi u mirovinu kako bi mogao uživati u životu.

Stopa zaposlenosti dobne skupine od 55 do 64 godina starosti u Hrvatskoj je 40,3 posto, dok je u Europskoj uniji 57,1 posto, što znači da će za većinu njih povišenje dobi značiti osudu na dvije godine dužeg čekanja mirovine – bez posla i primanja, siromašni i poniženi.

Hrvatska je i rekorder po broju ugovora ne određeno vrijeme do tri mjeseca…

Dakle, provedena reforma u potpunosti je promašena i neće osigurati dulji ostanak u svijetu rada, kao ni povratak 350.000 ljudi koji su napustili Hrvatsku, ponajprije zbog nezadovoljstva uvjetima rada.

I zato, PROMIJENIMO UVJETE ZA MIROVINU!

#67 je previše

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma je od 27. travnja do 11. svibnja.