Krešimir Sever: ”Potpisa je daleko više nego dovoljno, možda dobijemo još jedan referendum gratis”

Krešimir Sever: ”Potpisa je daleko više nego dovoljno, možda dobijemo još jedan referendum gratis”

Sindikati i dalje slave. ”Potpisa je daleko više nego dovoljno, možemo govoriti o izuzetno dobroj brojci. Možda tako da dobijemo još jedan referendum gratis”, rekao je Krešimir Sever iz NHS-a.

Konačan broj ipak ne znaju. U tijeku je druga provjera potpisa. I brisanje svih nepotpunih podataka. Potpisi su u strogo čuvanoj zgradi. Pod nadzornim kamerama i iza nekoliko protuprovalnih vrata. Do njih ne može bilo tko – tek 11 osoba, koje su morale potpisati izjavu o zaštiti osobnih podataka.

U Sabor planiraju za najviše deset dana nakon što se Gordan Jandroković vrati iz Japana. Hoće li ih primiti on ili tajnik, kao u slučaju referenduma Narod odlučuje, iz Sabora ne odgovaraju. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović lopticu prebacuje njima: ”Nemam problem s tim da se građane konzultira, da građani iskažu svoje mišljenje o bilo kojoj temi.”

Svoje mišljenje rekli su koalicijski partneri. HNS predlaže kompromis. ”Da se sjednemo dogovorimo se, ispred vlade i sindikata kao legitimnog predstavnika i da se vidi model u kojem bi se mogli dogovoriti da mogu građani ići sa 65 i raditi do 67 i da nema penalizacije za te dvije godine”, pojašnjava Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a.

”O tome ćemo za deset dana na razgovoru s Vladom, kada ćemo govoriti o šest bitnih projekata za razvoj grada i ove zemlje”, rekao je Bandić. Ali sindikati odbijaju pregovore.

”Građani očekuju referendum, mi očekujemo referendum. Ništa ispod te razine ne bi dolazilo u obzir, a pri tome očekujemo da ni Ustavni sud ne radi probleme”, kaže Sever.

Davorko Vidović iz SDP-a, stranke koja je prva povećala odlazak u mirovinu sa 67, ali od 2038., poručuje: ”Ono što preostaje je da Vlada raspiše referendum ili ono što je pragmatičnije da se izmijeni zakon i tako uvaži volja 700 tisuća građana.”

Prvi potez je na sindikatima koji će predati potpise. Koalicijski partneri još su bez dogovora što dalje.

dnevnik.hr