Građani stoje u redu da bi dali potpis protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina!

Građani stoje u redu da bi dali potpis protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina!

Točno u ponoć na zagrebačkom Trgu bana Jelačića sindikati su započeli skupljanje potpisa protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Simbolička akcija započela je nastupom dvojice mladića s nagrađenim hitom koji repaju protiv rada do 67 godine, nakon čega nisu izostale niti stotine prvih potpisa za referendum “67 je previše”.

Nakon sinoćnjeg starta, prvi dan akcije prolazi u znaku iznimno velikog interesa građana koji diljem Hrvatske već od jutra stoje u redu kako bi dali svoj potpis protiv sve kasnije mirovine i strogog kažnjavanja onih koji se na nju odlučne nešto ranije.

Lokacije štandova moguće doznati na stranicama www.67.matica-sindikata.hr

Sindikalna referendumska inicijativa trajat će dva tjedna u 200 gradova na 300 štandova, a provodit će je oko 4.000 sindikalnih aktivista. Potpise protiv produljenja dobi za odlazak u starosnu mirovinu, ali i visoke penalizacije prijevremenog umirovljenja, građani će moći dati sve do 11. svibnja.

Da bi došlo do raspisivanja referenduma, koji bi mogao srušiti Pavićevu mirovinsku reformu, potrebno je sakupiti oko 385.000 potpisa. Da računaju barem na pola milijuna njih i to u kraćem roku od zadanog, sindikalni su čelnici istaknuli već u nekoliko navrata.

Štandovi neće biti fiksni, nego će se pomicati prema potrebama građana, a na području grada Zagreba radit će od osam ujutro do osam navečer. Točne lokacije mogu se doznati na internetskoj i Facebook stranici inicijative “67 je previše”. Građane će na štandovima dočekati upitnik koji je sastavljen u obliku prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

 

Izvor: mirovina.hr