Mitovi o mirovinskom sustavu

  1. Živimo sve dulje, pa moramo sve dulje raditi
  2. Hrvatski mirovinski sustav je neodrživ, jer se doprinosima prikupi samo oko 55 posto sredstava potrebnih za mirovine. Zato nema alternative podizanju dobi za odlazak u mirovinu.
  3. Moramo podići dob odlaska u mirovinu na 67 godina, jer sadašnji umirovljenici imaju premalo radnog staža
  4. Ne treba dizati preveliku frku oko ovih 67 godina – većina ljudi će ionako moći u mirovinu puno ranije, čim odrade 41 godinu staža
  5. Većina europskih zemalja već je podigla dob za odlazak u mirovinu iznad 65 godina
  6. Podizanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina nije ništa novo, to je u zakon već 2013. godine stavio SDP. A tada se nitko nije bunio.

Zakonski uvjet odlaska u starosnu mirovinu (objasniti da nismo protiv duljeg ostanka u svijetu rada + da ZOMO propisuje samo kad se stječe pravo, a da te ne tjera u mirovinu)

Zakonom o mirovinskom osiguranju utvrđuje se dobna granica odnosno godine života koje je potrebno navršiti da bi se steklo pravo na odlazak u  starosnu mirovinu (uvjet dobi). Odlazak u mirovinu prije zakonom utvrđene dobi (odlazak u prijevremenu mirovinu) kažnjava se trajno nižom mirovinom (penalizacija). S druge strane, svi koji mogu i žele raditi duže – mogu raditi duže, ovaj ih Zakon u tome ne sprječava.